O NAS

Fundacja Jemy w Łodzi powstała w 2021 roku. Jej głównymi celami są promowanie łódzkiej gastronomii, wspieranie rozwoju łódzkiego rynku gastronomicznego, promowanie tradycji kulinarnych regionu łódzkiego i pomoc społeczna osobom w trudnej sytuacji życiowej w zakresie żywienia we współpracy z łódzkimi restauracjami.

Fundację Jemy w Łodzi stworzyły Izabella Borowska i Agata Zarębska – twórczynie portalu www.jemywlodzi.pl, który od 2011 roku jest głównym źródłem informacji o łódzkich restauracjach. Portal jest też organizatorem wielu wydarzeń kulturalnych promujących lokalne restauracje i kuchnię regionu. Jego twórczynie są autorkami dwóch książek o łódzkich tradycjach kulinarnych.

Fundacja to rozszerzenie tej działalności o projekty edukacyjne i charytatywne mające na celu jednocześnie wspieranie rozwoju łódzkiej gastronomii, promowanie lokalnych tradycji kulinarnych i wspieranie działań w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu w branży gastronomicznej.